Hoe laat ik mijn woning achter na de verhuizing?

Met uw hond verhuizen? Lees hier onze tips

Met uw hond verhuizen? Lees hier onze tips

Een hond verhuizen, is niet direct heel makkelijk. Er spelen namelijk verschillende zaken die het voor een hond moeilijk maken om het huis achter te laten. Vandaar dat je er goed aan doet om hierbij gebruik te maken van enkele handige tips. Zo voorkom je problemen en weet je zeker dat je het verhuizen van je hond op een optimale manier aanpakt.

Waarom vereist met hond verhuizen speciale aandacht?

Een hond is in veel opzichten een gewoontedier. Vandaar dat het ook een bepaalde vorm van rust geeft wanneer er sprake is van een aantal elementen. Op het moment dat hier verandering in komt door een verhuizing, levert dat bepaalde problemen op. Een hond verhuizen, zorgt ervoor dat hij of zij afscheid moet nemen van zaken als:

  • Vertrouwde locatie: Een huis is een vertrouwde locatie voor een hond. Het is namelijk in veel gevallen de leefomgeving waar hij of zij groot is geworden. Op het moment dat je een hond hier dus uit weghaalt, levert dit onrust op. Er ontstaat een bepaald gevoel van spanning bij de hond. Jouw trouwe viervoeter kan niet helemaal plaatsen wat er nu eigenlijk precies gebeurt. Want waarom je met z’n allen alles aan het inpakken en verhuizen bent, is voor de hond een raadsel.
  • Vaste regels: Tegelijkertijd betekent dit ook dat bepaalde regels ineens beginnen te vervagen. Een hond koppelt bepaalde regels bijvoorbeeld aan de directe omgeving. Hij of zij weet precies te plaatsen wat in welke ruimte wel of niet mag. Bij een hond verhuizen zijn deze regels met het geheel van de leefomgeving in één klap weer onduidelijk. Het komt dan ook vaak voor dat honden afwijkend gedrag beginnen te vertonen. In de beginfase is het dan lastig om ze onder controle te krijgen of te houden.
  • Bekende patronen: Al met al leidt de verandering voor je hond tot een verandering van de bekende patronen. Normaal gesproken deed een hond alles bijvoorbeeld in een vaste volgorde. Van slapen op een specifieke locatie tot wachten bij de voordeur om uitgelaten te worden. Met de introductie van een nieuwe leefomgeving komt hier plotsklaps verandering in. Het is dan zaak om juist weer te gaan werken aan het opbouwen van deze vaste patronen.

Stress hond tijdens de verhuizing voorkomen

Om stress van de hond tijdens de verhuizing te voorkomen, is het cruciaal om deze gebeurtenis op een specifieke manier aan te pakken. Het is namelijk wel degelijk mogelijk om dit op een behapbare, effectieve manier te doen. Zo voorkom je allerlei problemen. En misschien nog wel het belangrijst; je voorkomt dat de hond onnodig met stress en spanning te maken krijgt. Uiteindelijk is dit iets wat we geen enkele hond toewensen.

Verhuizen hond met 4 handige tips

Het is nu dan ook tijd om enkele tips erbij te pakken om verhuizen met de hond op een goede manier mogelijk te maken. Volg deze tips tijdens de gehele verhuizing om jouw hond niet meer ongemak te bezorgen dan nodig is:

#1: Laat je hond alvast wennen aan de nieuwe omgeving

Naast het feit dat honden zich aan een baasje hechten, doen ze dit dus ook aan hun directe omgeving. Aangezien deze compleet verandert bij een verhuizing, is het slim om hier snel alvast op in te spelen. In het ideale scenario neem je je hond ruim voor de verhuizing alvast een paar keer mee naar de nieuwe locatie. Hier geef je de hond dan alle tijd om alvast aan het nieuwe huis te wennen. Laat hem of haar lekker snuffelen tot het goed voelt. Het is handig om hierbij alvast een paar vertrouwde spullen in de nieuwe woning te plaatsen. De hond legt dan sneller het verband.

#2: Zo min mogelijk bij het verhuisproces op de dag zelf betrekken

Op de dag van de verhuizing zelf doe je er goed aan om de hond zo min mogelijk bij het verhuisproces te betrekken. Het daadwerkelijke leeghalen van de woning zorgt namelijk voor veel stress. De hond begrijpt niet zo goed wat er allemaal gebeurt. Het is daarom juist slim om hem of haar bij een vertrouwd persoon te laten verblijven. Je neemt de hond dan weer mee op het moment dat de verhuizing zo goed als klaar is.

#3: Vertrouwde spullen meenemen

Let er hierbij op dat je zoveel mogelijk vertrouwde spullen meeneemt. Geef de vaste mand van je hond bijvoorbeeld een prominente plek. Maar ook andere spullen waar de hond in de oude woning veelvuldig mee in contact kwam. Ook dit is een maatregel dat het ongemak voor de hond minimaliseert. Wanneer hij of zij namelijk aan de spullen begint te ruiken, weet de hond al snel dat alles goed zit. Dat de spullen in ieder geval vertrouwd zijn. Zo went jouw trouwe viervoeter een stuk sneller aan de omgeving.

#4: Snel terugschakelen naar oude gewoontes

Tot slot nog een laatste tip; schakel zo snel mogelijk terug naar oude gewoontes. Met andere woorden; probeer dingen als eten geven, uitlaten en spelen met de hond grofweg op dezelfde tijdstippen en met dezelfde spullen te doen. Zo komt de hond niet onnodig voor extra verrassingen te staan. Dit zijn elementen waar een hond gedurende een dag sowieso al aan gewend was. De kans is dan groot dat dit het gehele proces rondom verhuizen een stuk makkelijker maakt. Jouw hond voelt zich dan binnen de kortste keren weer helemaal thuis!

Related Posts