Verhuizen met kinderen? Lees hier onze tips

Verhuizen met kinderen

Verhuizen met kinderen

Verhuizen is van zichzelf al een vrij ingrijpende gebeurtenis. Vaak is dit alleen nog maar lastiger wanneer je te maken hebt met kinderen. Zeker wanneer de kinderen al hun hele leven op het huidige adres wonen. Een verandering van leefomgeving is dan vrij ingrijpend. Gelukkig zijn er een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Deze maken het complete proces van verhuizen met kinderen een stuk makkelijker.

4 tips voor verhuizen met kinderen

Er worden over het algemeen veel tips gegeven aan mensen die verhuizen met kinderen. Echter blijkt in de praktijk dat er slechts een handjevol tips zijn die ook echt daadwerkelijk iets toe te voegen hebben. Hierbij gaat het in het algemeen om de volgende 4 tips voor verhuizen met kinderen:

#1: Verhuis in een rustige periode

Voor de meeste kinderen is verhuizen dus een zeer ingrijpende verandering. Het is dan ook zaak om dit in een rustige periode te doen. Dit stelt kinderen in staat om op een correcte manier de overgang te maken.

Wanneer je namelijk vrij gehaast op één dag ineens verhuist, dan voelt dit in de basis direct al minder goed. Er is dan vaak sprake van stress. De kans is dan aanzienlijk groter dat kinderen zich verdrietig voelen. Bovendien is de start in de nieuwe woning dan ook verre van optimaal. In veel opzichten is een vakantieperiode ideaal voor een verhuizing.

#2: Laat je kinderen vooral denken over de leuke nieuwe dingen

Daarbij doe je er goed aan om vooral de positieve elementen van verhuizen te benadrukken. Kinderen hebben namelijk vooral de neiging om te denken aan wat ze gaan verliezen. Denk aan hun favoriete speeltuintje, hun school en de buurjongetjes en -meisjes.

Dit heeft alles te maken met het feit dat ze nog geen duidelijk beeld hebben van wat ze juist gaan krijgen. Laat de kinderen daarom zien wat hun nieuwe kamer wordt en hoe mooi deze eruit gaat zien. En wat de andere positieve elementen van de nieuwe woning gaan zijn. Zoals een speeltuin in de buurt, een grote tuin, etc.

Binnen de kortste keren beginnen de kinderen de verhuizing dan te accepteren. Langzaam maar zeker vindt er een verschuiving plaats van negatieve gevolgen naar positieve gevolgen van de verhuizing. Zo is iedereen al snel weer blij.

#3: Spoor contact met oude omgeving aan

Een verhuizing zorgt er vaak voor dat het contact met buurjongetjes, buurmeisjes, vrienden en vriendinnetjes ineens een stuk minder is. Wat het dan makkelijker maakt voor kinderen is om contact met deze andere kinderen aan te sporen. Spreek bijvoorbeeld af dat jouw kinderen bij hen langsgaan of andersom.

Tegelijkertijd is het net zo belangrijk om in de nieuwe omgeving het contact met nieuwe kinderen aan te sporen. In het begin is dit misschien even lastig. Echter blijven kinderen gewoon kinderen en gaat het nooit lang duren voordat ze weer nieuwe vriendjes en vriendinnetjes hebben gevonden.

Een goede balans tussen beiden gaat het verhuizen met kinderen flink makkelijker maken.

#4: Wees transparant over de keuze

Tot slot is het uiterst belangrijk om transparant te zijn over de keuze. Zeker bij kinderen die richting de 10 jaar of ouder gaan. Leg duidelijk uit wat de overwegingen om te verhuizen zijn geweest. In veel gevallen zijn kinderen heel goed in staat om hier begrip voor te tonen. Zeker wanneer je ze erop wijst dat de verhuizing uiteindelijk voor iedereen de beste keuze is.

Een klein lijstje met redenen zorgt hierin snel voor een bevorderende vorm van transparantie. Binnen de kortste keren kunnen je kinderen niet wachten om te verhuizen naar de nieuwe locatie!

Verhuis met Keurmerkverhuizer.nl

Wij van Keurmerkverhuizer staan ten alle tijden klaar om je te helpen met een verhuizing. Afspraak maken of vragen stellen? Neem contact met ons op.

Related Posts