Oorzaken en oplossingen van verhuisstress

Oorzaken en oplossingen van verhuisstress

Oorzaken en oplossingen van verhuisstress

Verhuisstress is iets heel normaals. Het is een menselijk fenomeen dat verandering met een bepaalde vorm van stress komt. Voor sommigen iets meer dan voor anderen, maar iedereen heeft er tot in zekere mate mee te maken.

Het fijne hiervan is dan weer dat je dus ook niet de eerste bent die op zoek is naar de oorzaken en oplossingen van verhuisstress. Hier is al veelvuldig onderzoek naar gedaan, wat het alleen maar makkelijker maakt om tot een oplossing te komen.

Oorzaken verhuisstress

De oorzaken van verhuisstress zijn voor veel mensen hetzelfde. Het komt neer op de volgende punten die voor een bepaald stressgevoel zorgen:

  • Te weinig gepland: Met te weinig gepland wordt gedoeld op het feit dat je onvoldoende een planning hebt gemaakt voor de verhuizing. Je weet bijvoorbeeld niet waar je mee gaat beginnen of hoe je de verhuizing in goede banen gaat leiden. Dit veroorzaakt direct al stress. Je hebt niet in je hoofd zitten hoe de verhuizing van begin tot eind goed verloopt.
  • Onvoldoende hulp: Een groot gedeelte hiervan is onvoldoende hulp. Zonder hulp van vrienden, familie of een verhuisbedrijf gaat een verhuizing voor veel verhuisstress zorgen. Hoe ga je er namelijk voor zorgen dat uiteindelijk alles op tijd klaar is, wanneer je maar met een paar mensen aan de slag gaat?
  • Geen overzicht: Al met al komt het erop neer dat verhuisstress ontstaat op het moment dat er geen overzicht is. Je weet niet hoe het pad naar een succesvolle verhuizing eruit ziet. Sterker nog, de kans op een goede verhuizing is zelfs klein. Zonder overzicht is er chaos. En chaos is nooit goed.

Oplossingen verhuisstress

En dus is het maar goed dat er ook oplossingen voor verhuisstress zijn. Er zijn namelijk al heel wat dingen geprobeerd door mensen om van deze vorm van stress af te komen. De ene oplossing is daarbij effectiever dan de ander. Echter is iedereen het er redelijk over eens dat de volgende oplossingen je echt verder gaan helpen:

  • Zoek je spullen vooraf uit: In plaats van dat je uiteindelijk heel veel onnodige spullen gaat verhuizen, kun je een groot deel vooraf alvast weggooien. Niets is meer zonde dan te lopen sjouwen met tassen en dozen die vervolgens rechtstreeks de vuilnisbak ingaan. Door je spullen van tevoren uit te zoeken, bespaar je je een hoop verhuisstress op de dag zelf.
  • Pak alles op tijd in: Wacht niet tot de dag van de verhuizing zelf om alles in te pakken. Je kunt dit gemakkelijk al de week voorafgaand doen. Door bijvoorbeeld elke dag een klein stukje van je huis mee te pakken. Voor je het weet is alles ingepakt. Op de dag van de verhuizing zelf is het dan alleen nog een kwestie van volle tassen, dozen en grote meubelen verhuizen.
  • Schakel voldoende hulp in: Je kunt beter te veel mensen die helpen hebben, dan te weinig. Veel mensen overschatten namelijk wat ze in een dag gedaan krijgen. Vaak gebeuren er onverwachte dingen die toch net wat meer tijd vergen dan gepland. Bijvoorbeeld een kast die niet de trap op komt of een extra rit omdat je meer spullen had dan gedacht.

Al met al is het dus een kwestie van stap voor stap naar een verhuizing kijken. Wat moet er allemaal gebeuren? Benoem alle losse punten. En maak vervolgens per los punt een planning van hoe je het gaat aanpakken. Zo creëer je overzicht voor jezelf en weet je precies wat er moet gebeuren om de verhuizing tot een goed einde te brengen.

Het directe resultaat van een goede voorbereiding is een flinke afname in de verhuisstress die je voelt!

 

Related Posts