Een verhuizing voorbereiden

Verzekering en verhuizen: Hoe zit dat precies?

Verzekering en verhuizen: Hoe zit dat precies?

Wanneer je gaat verhuizen, is het zeker belangrijk om je verzekeringen er even bij te pakken. Een verhuizing heeft namelijk direct invloed op je verzekeringen. Daarom gaan we bij deze even kijken naar de verschillende verzekeringen die van toepassing zijn. We nemen stap voor stap door welke handelingen je moet verrichten per verzekering in het geval van een verhuizing:

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering is verplicht op het moment dat je een koophuis hebt gekocht. Ga je dus verhuizen van een huurwoning naar een koopwoning of verhuis je vanuit je ouders naar een koopwoning? Dan moet je op zoek naar een overlijdensrisicoverzekering. Wanneer je er al één hebt, is het voldoende om een adreswijziging door te geven.

Opstal-/inboedelverzekering

Wanneer het over verhuizen en verzekering gaat, is het van groot belang om aandacht te besteden aan je opstal- en/of inboedelverzekering. Deze verzekeringen hebben namelijk direct betrekking tot je woning. Het wordt bijvoorbeeld vaak aangeraden om opnieuw vergelijkingen tussen deze verzekeringen te doen, aangezien premies wijzigen bij een verhuizing. Wil je dezelfde verzekering houden? Dan moet je een adreswijziging doorgeven. Doe dit op tijd, want twee maanden na de verhuizing loop je een verhoogd risico wanneer dit niet is gebeurd.

Zorgverzekering

De zorgverzekering is erg makkelijk. Hiervoor hoef je niet eens een adreswijziging door te voeren. Dit doet je gemeente automatisch voor je. Op het gebied van de zorgverzekering hoef je je dus in ieder geval geen zorgen te maken. Dit wordt allemaal voor je geregeld.

Overige verzekeringen

Voor overige verzekeringen zoals je reisverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en ongevallenverzekering geldt dat je puur even een adreswijziging moet doorgeven. Let er wel op dat je dit zo snel mogelijk doet. Het voorkomt dat je in allerlei problemen komt doordat je bijvoorbeeld net een brief hebt gemist.

Tips voor verhuizen en verzekering regelen

Aangezien het al veel vaker is voorgekomen dat mensen verhuisden en hun verzekering moesten regelen, zijn er een aantal tips waar je gebruik van kunt maken. Door deze tips daadwerkelijk op te volgen, maak je het voor jezelf een stuk makkelijker om van je verhuizing een succes te maken. Probeer daarom de volgende tips in acht te nemen:

  • Begin op tijd: Dit is misschien wel de belangrijkste tip die aan je meegegeven kan worden. Niks is zo vervelend als erachter komen dat je te laat bent met het doorgeven van je verhuizing. Niet alleen zorgt dit voor allerlei potentiële problemen, maar je ervaart er ook meer stress door. Tijdens de verhuizing wil je stress natuurlijk het liefst zo veel mogelijk voorkomen. Begin daarom op tijd met het regelen van je verzekeringen tijdens de verhuizing.
  • Vergelijk verzekeringen nogmaals: Bij adreswijzigingen is er vaak sprake van nieuwe verzekeringsmogelijkheden. Het is bijvoorbeeld een aantal jaar geleden sinds je naar aanbieders van verzekeringen hebt gekeken. Misschien kun je voor je nieuwe woning wel veel goedkoper uit zijn dan bij de verzekering waar je nu bij zit. Of je hebt nog helemaal geen opstal- en/of inboedelverzekering en je wilt graag de goedkoopste vinden. Veel mensen maken van een verhuizing gebruik om verzekeringen opnieuw met elkaar te vergelijken.
  • Stel je bank op de hoogte: In sommige gevallen heb je enkele verzekeringen bij de bank lopen. Het is dan meteen al handig om je bank op de hoogte te stellen en zo direct al een paar adreswijzigingen voor verzekeringen in één keer mee te pakken. Maar daarnaast ontvang je ook informatie over je betaalrekeningen en creditcards van de bank. Vergeet daarom je bank niet op de hoogte te stellen van de verhuizing. Veel mensen kiezen ervoor om de bankzaken als eerste te regelen.

Een verhuizing en verzekering regelen is dus een kwestie van prioriteiten stellen en op tijd beginnen. Maak gebruik van de tips en doe het op de goede manier!

Related Posts